Proslava Svetog Save

Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta”, pododbor Krnjak organiziralo je proslavu povodom obilježavanja dana Svetog Save.

U programu su učestvovali učenici osnovne škole koji su prigodnim recitalima o životu Svetog Save podsjetili na značaj najvećeg srpskog prosvjetitelja.

Vijeće srpske nacionalne manjine općine Krnjak i ove godine je za najmlađe pripremilo prigodne paketiće.

 

Sveti Sava (narodno ime Rastko Nemanjić; rođen oko 1169., preminuo 1236.) je bio prvi srpski arhiepiskop, najmlađi sin Stefana Nemanje, brat kraljeva Vukana i Stefana Prvovjenčanog. Izborio se za samostalnost raške arhiepiskopije od Bizanta 1219. godine i postavio temelje današnje Srpske pravoslavne crkve.

U mladosti je od oca dobio Zahumlje na upravu. Međutim, Rastko je pobjegao na Svetu goru i zaredio se u ruskom manastiru Svetog Pantelejmona. Kasnije je sa svojim ocem, koji se u međuvremenu zaredio i dobio ime Simeon, podigao manastir Hilandar, prvi i jedini srpski manastir na Svetoj Gori.

U Srbiji je ubrzo došlo do borbe za vlast između Savine braće. Zbog  toga se Sava vratio u Srbiju, kako bi zaustavio građanski rat.  Istovremeno se bavio prosvjetiteljskim radom, nastojeći približiti  svojim sunarodnjacima osnove vjerske i svjetovne pouke, da bi se 1217. vratio na Svetu goru. Godine 1219. Sava je od ekumenskog patrijarha u  Niceji izborio autokefalnost srpske crkve, a patrijarh ga je imenovao za prvog srpskog arhiepiskopa. Ostao je arhiepiskop sve do 1233., da bi ga potom zamijenio njegov učenik Arsenije. Više puta je putovao u Palestinu. Na povratku s jednog od hodočašća iz Svete zemlje 1236. smrt ga je zatekla u tadašnjoj bugarskoj prijestolnici Velikom Trnovu. Njegove posmrtne ostatke je u manastir Mileševu prenio njegov nećak, kralj Vladislav.

Njegova najznačajnija pisana djela su „Žitije, spomen na pokojnog oca Stefana Nemanju (Simeona)“, „Karejski tipik“, „Hilandarski tipik“ i  „Studenički tipik“, kao i „Nomokanon“.

fotografija

admin