Svečana sjednica povodom 20 god. Pododbora SKD “Prosvjeta“

Himnama „Lijepa naša“ i „Bože pravde“ u subotu, 23.06. počela je svečana sjednica krnjačkog Pododbora SKD“Prosvjeta“, a povodom 20. godišnjice osnivanja i djelovanja Pododbora. Svečana sjednica je održana u prostorijama općinske vijećnice s početkom u 09.00 sati, a čast da je otvori i pozdravi prisutne pripala je Predsjednici Pododbora gospođici Mileni Bižić. Nakon minute ćutanja za sve preminule članove Pododbora i kratkog uvoda, riječ je dala  g. Radi Kosanoviću koji je ukratko evocirao utiske s osnivačke Skupštine Pododbora, dana 17. maja 1998. godine u privatnoj kući Jovana Mrkića u naselju Budačka Rijeka i psihozu tog vremena prvih povrataka izbjeglih na vjekovna ognjišta. Povodom ovog jubileja najzaslužnijima osnivačima g. Đuri Mrđenoviću-prvom Predsjedniku Pododbora, g. Radi Kosanoviću-prvom sekretaru i g. Nikoli Orediću-prvom blagajniku, uručena su prigodna Priznanja, kao i g. Radi Matijeviću za višedecenijski doprinos u očuvanju kordunaškog melosa i razvoju muzičke sekcije.

Prisutnima su se potom obratili g. Ilija Matijević-Predsjednik VSNM općine Krnjak, g. Milan Lapčić iz karlovačkog Pododbora, g. Dejan Mihajlović-član Glavnog odbora Društva i Načelnik općine Krnjak.

Sjednici su prisustvovali i članovi likovne kolonije koja je nakon svečane sjednice počela s radom i upriličena je povodom ovog jubileja, te su svi prisutni pozvani da joj prisustvuju kao i smotri folklora koja je u popodnevnim satima organizirana na igralištu OŠ.

 

Krnjak