Održan parastos za žrtve Klečke Jame

U nedjelju, 11. kolovoza 2013. godine po drugi put održani su parastos i komemoracija žrtvama ustaškog genocida podno Kleka – Klečka jama. Organizator komemoracije je Vijeće srpske nacionalne manjine za područje grada Ogulina.

Parastos žrtvama predvodili su paroh drežnički protojerej Miloš Orelj i paroh plaščanski jerej Goran Slavnić.

Uz 40-ak osoba, parastosu su prisustvovali zamjenik župana Karlovačke županije Siniša Ljubojević, zamjenik gradonačelnika grada Ogulina Mićo Zatezalo, načelnik općine Krnjak Dejan Mihajlović, načelnik općine Plaški Pero Damjanović te predsjednik banjalučke udruge “Jadovno 1941.” Dušan Bastašić.

Paroh drežnički protojerej Miloš Orelj naglasio je da su ljudi, koji su stradali ispovijedanja pravoslavne vjere i pripadnosti srpskom narodu, ovom mjestu dali sveti značaj. Otac Goran Slavnić rekao je da je obaveza svih pravoslavnih vjernika da dolaze na mjesta stradanja i mole za spas njihovih duša kako ne bi bili zaboravljeni od svojih potomaka.

Nakon što je u ime SDSS-a položio vijenac za žrtve, Siniša Ljubojević je rekao da nije ovdje službeno u ime Karlovačke županije, ali da kao neposredno izabran dožupan iz redova srpske nacionalne manjine ima dužnost voditi računa i o tom segmentu položaja srpske nacionalne manjine, da se ne zaborave nevine žrtve. Na Ljubojevićevu inicijativu stratište Klečka jama izvučeno je prošle godine iz zaborava.

Predsjednik Udruženja građana “Jadovno 1941.” iz Banjaluke Dušan Bastašić rekao je da jame nisu grobnice i da se moraju uložiti napori da se kosti predaka ekshumiraju i dostojno sahrane. “Ako smo i našli opravdanje za naše očeve što ovaj teški zadatak nisu ispunili u međuratnom periodu, našim potomcima će biti teško opravdati našu neosjetljivost i lijenost, ako mi to ne uradimo”, istakao je Bastašić.

admin