Seminar u organizaciji SKD “Prosvjeta” Pododbor Krnjak

SKD “Prosvjeta” Pododbor Krnjak 26. i 27. 04.2014.g. organizirala seminar pod pokroviteljstvom Kancelarije za saradnju sa Srbima u regionu, Republika Srbija: “Narodne igre Šumadije i Pomoravlja i njihova scenska primjena”

Seminar za izučavanje narodnih igara namjenjen je voditeljima i njihovim perspektivnim kadrovima na koje se ovim seminarom prenio stručni rad u oblasti srpskog tradicionalnog stvaralaštva u okviru folklorne aktivnosti. Seminar je omogućio teorijsko i praktično upoznavanje sa tradicionalnim plesovima i pjesmama Šumadije i Pomoravlja, a sudjelovalo je oko 30 folkloraša iz Krnjaka, Vojnića i Vrginmosta.

Predavač svih oblasti na seminaru je Vesna Bajić Stojiljković, dipl. etnomuzikolog, doktorantkinja na Fakultetu muzičke umjetnosti u Beogradu, autorica brojnih stručnih članaka iz oblasti etnokoreologije i koreografije, profesorica na Akademiji za ples u Ljubljani, predsjednica i umjetnički voditelj društva AKUD Kolo u Kopru, pedagog koreoraf i instrumentalista na harmonici, članica međunarodne organizacije za tradicionalnu muziku i ples (ICTM, ICKL), te stručna savjetnica folklornih pjevačkih i muzičkih grupa manjinskih etničkih zajednica u Sloveniji (JSKD)
Korepetitor Saša Stojiljković, dipl. filmski i televizijski montažer, instrumentalista na harmonici, muzički aranžer i šef orkestra u društvu AKUD ˝Kolo˝ u Kopru.

admin