Sporazum o suradnji i prijateljstvu između Općine Krnjak i Grada Zrenjanina

                U ponedjeljak 20.01.2014. potpisan je sporazum o suradnji i prijateljstvu između Općine Krnjak i Grada Zrenjanina.Općina Krnjak je prva jedinica lokalne samouprave u Karlovačkojžupaniji i prva u Republici Hrvatskoj od ulaska Hrvatske u EU koja je potpisala ovakav vid sporazuma sa nekom jedinicom lokalne samouprave u inozemstvu.Sporazum su potpisali Gradonačelnik Grada Zrenjanina  Ivan Bošnjak i Načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović.

               Potpisivanju su prisustvovali predstavnici srpske pravoslavne crkve otac Slaviša i otac Predrag, konzulica konzulata Republike Srbije u Rijeci Mirjana Milenković, zamjenik župana karlovačke županije Siniša Ljubojević, zamjenici načelnika Općine Krnjak Ilija Matijević i Josip Ljevar, predsjednica vijeća Općine Krnjak Đurđa Đurić, predsjednica vijeća srpske nacionalne manjine Općine Krnjak Milena Sipić, odbornici Grada Zrenjanina Radmila Marković i Milan Mrkobrad, predsjednik udruženja izbjeglica Marko Gvozdenović, vijećnici Općine Krnjak, gosti te predstavnici medija.

              Prilikom potpisivanja sporazuma je istaknuto da zajedničkim naporima možemo puno lakše prevazići poteškoće koje se pred nama nalaze, potrebno je znati šta se dešavalo u prošlosti kako se greške ne bi ponavljale, ali nikako ne smijemo živjeti u prošlosti, jer narod koji živi u prošlosti i narod koji nije otvoren za druge kulture stagnira, propada i definitivno nema budućnost.

              Naslijeđeni problemi iz prošlosti negdje su zajednički, negdje specifični, ali kroz jedan otvoren vid suradnje, kroz dobru komunikaciju, moći ćemo da riješimo i pojedinačne zahtjeve svakog građanina, ali i pokušati da doprinesemo razvoju šire zajednice. Upravo primjer Zrenjanina i Vojvodine može biti prvi korak i naša najbolja ulaznica za Europu kakva nas očekuje u budućnosti, mirnu, civiliziranu, bez sukoba i razaranja. Naravno, prošlost koja je i za jedne i druge vrlo često bila napeta i neprijatna treba da ostane u čitankama, u povijesti, da se tamo proučava, a da uz zajedničke projekte i suradnju ostvarimo i te zajedničke ciljeve koje sam pomenuo”, istakao je prilikom obraćanja u Općini Krnjak gradonačelnik Zrenjanina, Ivan Bošnjak.

              Načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović takođe očekuje pozitivne efekte od ovakve suradnje.Sporazumi između jedinica lokalnih samouprava i ranije su potpisivani i imali su svoj značaj. Međutim, u novije vrijeme, potpisivanje sporazuma o suradnji ima veći značaj nego ranije jer se danas, na osnovu tih sporazuma, mogu povlačiti sredstva iz europskih fondova, koja omogućavaju razvoj lokalnih samouprava. I ovaj sporazum će sigurno služiti na zadovoljstvo i dobrobit i građana Općine Krnjak i Grada Zrenjanina. Izbor Zrenjanina nije bio slučajan, to je sredina u kojoj je izražena multikulturalnost i multinacionalnost i u kojoj živi veći broj nekadašnjih stanovnika ovog područja, izbjeglih tokom rata. Svako otvaranje ka svijetu i suradnja danas su dobrodošli i svako tome treba da da svoj doprinos”, istakao je načelnik Općine Krnjak Dejan Mihajlović.
Nakon potpisivanja sporazuma organiziran je posjet ambasadi Republike Srbije u Zagrebu gdje se razgovaralo o ključnim problemima srpske zajednice kao što su stanarska prava, poljoprivredno zemljište, neriješeni zahtjevi za prijem u srpsko državljanstvo i sl.

              Zatim je upriličen sastanak sa gradonačelnikom Zagreba Milanom Bandićem sa kojim se razgovaralo o gospodarskim temama.

              U Nedjelju, 19.01. Načelnik Općine Krnjak je primio delegaciju,Grada Zrenjanina na čelu sa Gradonačelnikom Ivanom Bošnjakom gdje su uz prisustvo zamjenika župana Siniše Ljubojevića prisustvovali jutarnjoj liturgiji u manastiru Presvete Bogorodice Trojeručice u Donjem Budačkom koju je predvodio Vladika gornjokarlovački Gerasim.

Nakon liturgije Vladika je održao sastanak na kom su  prisustvovali delegacija Zrenjanina na čelu sa gradonačelnikom,zamjenikom župana karlovačke županije,kao i načelnikom Općine Krnjak.

Na sastanku se razgovaralo o pitanjima Srpske Pravoslavne Crkve kao i o problemima srpske zajednice u Hrvatskoj.

Poslije posjete manastiru delegacija Zrenjanina je zajedno sa domaćinom posjetila NK “Petrova Gora” iz Vojnića kojima su uručili donaciju u trenirkama.

Osim u Vojnića donaciju je dobila  SKD “Prosvjeta” pododbor Krnjak

admin