Please ensure Javascript is enabled for purposes of website accessibility

 

 

 

 

 

 

U Krnjaku potpisan Ugovor o prekograničnoj saradnji Hrvatske, BiH i Crne Gore

Mar 12, 2020

Općina Krnjak bila je u srijedu domaćin press konferencije za medije, kao i  potpisivanju prekograničnog projekta I.N.G.R.I.D.- Razvoj energetski efikasnih održivih mreža gradova i općina u prekograničnom području. Pored domaćina, Načelnika Općine Krnjak Dejana Mihajlovića koji je pozdravio sve prisutne i ukratko objasnio o čemu se radi, prisustvovali su i ostali sudionici ovog projekta Dalibor Bišćan, Gradonačelnik Grada Hrvatska Kostajnica, Fikret Abdić, Načelnik Općine Velika Kladuša u BiH i Dragutin Đeković, predstavnik Grada Podgorice iz Crne Gore.

-Radi se o projektu EU vrijednosti 6,9 miliona kuna ili 935 hiljada eura financiranom iz Programa Interreg IPA-Hrvatska-BiH-Crna Gora 2014.-2020. Nosilac projekta je Općina Krnjak sa spomenutim partnerima. Cilj je unaprijediti saradnju općina i gradova na prekograničnom području u smislu korištenja održivih izvora energije kroz niz promotivnih mjera, a ponajprije kroz realizaciju tzv. pilot projektnih investicija na vlastitom području. Kroz projekt će se oformiti i energetski info uredi čiji je zadatak osigurati kontinuitet u širenju svijesti među različitim grupama građana i stručne javnosti na temu energetske efikasnosti-kazao je Mihajlović.

Provedba projekta počela je 15. februara i trajat će 26 mjeseci, dodao je Mihajlović istaknuvši da je od 161 kandidiranog projekta prošlo njih 30, a među njima i ova,j čiji je nosilac ova kordunaška Općina, te je zahvalio partnerima na pomoći i saradnji. Dalibor Bišćan, Fikret Abdić i Dragutin Đeković ukratko su rekli na što će se sredstva iz projekta i za što koristiti u Hrvatskoj Kostajnici, Velikoj Kladuši i Podgorici. U sklopu projekta zaposlit će se i po jedna osoba u Krnjaku, Kostajnici i Kladuši dok će u Podgorici poslove savjetovanja obavljati sadašnji zaposlenici gradske uprave. Posebna pažnja dana je uredima za savjetovanje građana koji će u tim uredima dobivati sve neophodne informacije vezane uz korištenje obnovljivih izvora energije i uz energetsku efikasnost, koju fasadu koristiti, koju stolariju i slično. Kako će to konkretno izgledati u Općini Krnjak i na općinskoj zgradi Mihajlović je pojasnio:

-Općina Krnjak uredit će unutrašnje prostore općinske zgrade, potkrovlje. Na krov zgrade postavit će se solarne ćelije. Time će se osigurati energetska neovisnost kompletnog prostora cijele općinske zgrade u svom vlasništvu, te će biti prvi takav prostor i primjer na području krnjačke općine.-rekao je Načelnik.

 

Adresa :

OPĆINA KRNJAK
Krnjak 5,

47 242 Krnjak

OIB: 71767746351

Kontakt :

Email: opcina@krnjak.hr
Tel.: 047/727-002
Fax: 047/727-001

OIB: 71767746351

IBAN broj:
HR 26 2402006 1821600002

Trenutno vrijeme:
Krnjak, Croatia, HR
11:41 pm, January 25, 2022
-6°C
clear sky
Wind: 3 Km/h
Pressure: 1033 mb
Visibility: 10 km
Sunrise: 7:25 am
Sunset: 4:53 pm